Ravanda Köyleri: Yüzyıllık zeytin ağaçlarının gölgesinde açan mor çiçeklerin diyarı
Ravanda, Kilis Musabeyli ve Polateli ilçelerinde yer alan ve Ravanda Kalesi’nin eteklerinde sıralanmış Bektaşoğlu, Belenözü, Gökmusa, Yeşiloba, Aşağı Kalecik, Dutluca, Koçcağız, Sabanlı köylerinin yer aldığı havzadır. İsmi bölgedeki Ravanda Kalesi’nden gelmektedir. Bahar aylarında köylerimiz açan mor, pembe, beyaz çiçeklerle adeta bir kartpostalı andırır.
Ravandalı Kadınlar Derneği, bu köylerde yaşayan tüm halkın sosyal ve ekonomik kalkınmasını hedeflemektedir. Köylerimiz Kilis ve Gaziantep il merkezlerine eşit mesafededir. Sabah ve akşamları Kilis ve Gaziantep merkezden çalışan köy minibüsleriyle köylerimizi ziyaret edebilirsiniz.
Konaklama için evlerimiz konuklarımıza her daim açıktır.
Yöre Hakkında
Ravandalı Kadınlar Derneği, Kilis Musabeyli ve Polateli ilçelerine bağlı Bektaşoğlu, Belenözü, Sabanlı, Dutluca, Aşağı Kalecik, Gökmusa, Yeşiloba ve Koçcağız köylerinde yaşayan tüm halkın sosyal ve ekonomik kalkınmasını hedeflemektedir.
Musabeyli ve Polateli ilçeleri 2012 yılı verilerine göre Türkiye’deki 872 ilçe arasında sosyo-ekonomik gelişmişlik bakımından 844. ve 822. sıradadırlar.
Derneğimizin çalışma alanı olan ve 8 köyü barındıran Ravanda Havzası’nda yaşayan insanların % 47’si 20 yaş altındadır. Ortalama hane büyüklüğü, Türkiye ortalaması olan 4,2’nin üzerinde, 5 kişidir. 15 yaş üzeri kadınların % 38’i okuryazar değildir. Bu oran, aynı yaş grubu erkeklerde %14’dür. Çalışan nüfusun; % 78’i tarımda, sadece % 5’i tarım dışında alanda faaliyet göstermektedir.
Havzadaki hanelerin;
– % 88’nin zeytin ağacı
– % 66’sının üzümü
– % 53’ünün mevsimlik ürün yetiştirdiği tarlası
– % 25’inin sebze bahçesi
– % 6’sının çeşitli meyve ağaçları (fıstık, badem, ceviz) vardır.
Elde edilen tarımsal ürünün % 50’si satılmakta, geri kalanı ev içi tüketimde kullanılmakta ya da akraba ve komşulara dağıtılmaktadır.
Hüsnü M. Özyeğin Vakfı tarafından 2012 yılında yapılan hane bazlı anket çalışmasına göre, havzamızda ortalama hane geliri minimum refah düzeyi için gerekli olduğu düşünülen gelirden daha düşüktür. Havzada kişi başına düşen aylık gelir ortalama 131 TL’dir Hanelerin; % 54’ü Türkiye’de 4 kişilik bir aile için açlık sınırı olan 332 TL’nin, % 87’si ise yoksulluk sınırı olan 956 TL’nin altında gelir elde etmektedir.